Blog || 30 || Hypermobiliteit

Onze dochter Nina heeft last van Hypermobiliteit. Voor sommige mensen is niet echt duidelijk wat het precies inhoudt en waarom wij soms zo voorzichtig met Nina zijn in bepaalde dingen. Hieronder wil ik jullie uitleggen wat de hypermobiliteit inhoudt.

Wat is hypermobiliteit

Als je hypermobiel bent, zijn je gewrichtsbanden en pezen te soepel. Je gewrichten krijgen daardoor niet genoeg steun en worden te beweeglijk. Meestal merk je dat je hypermobiel bent aan je vingers en knieën en aan je wervelkolom. Deze kun je waarschijnlijk verder strekken dan andere mensen. Ook andere gewrichten zijn vaak erg soepel. Hypermobiliteit hoeft geen klachten te geven, wel is het mogelijk dat je pijn krijgt aan je spieren of gewrichten. Ook raken je spieren vaak sneller overbelast omdat ze harder moeten werken om je gewricht(en) stabiel te houden.

Welke klachten kan je hebben bij hypermobiliteit?

Te soepele gewrichten geven over het algemeen geen ernstige problemen. Als je toch klachten hebt, gaat het meestal om pijn of overbelasting van je spieren en pezen. Deze klachten kunnen kortdurend zijn maar het komt ook voor dat ze langer aanhouden. Het begint vaak met wat vage klachten.

Je loopt met hypermobiliteit wat meer kans op ‘verstuikte’ gewrichten tijdens het sporten, je schouder schiet wat sneller ‘uit de kom’ dan bij iemand anders of je knieschijf gaat wat sneller van zijn plaats. Je krijgt ook vaak meer klachten bij activiteiten die je vaak herhaalt.

Welke behandelingen kunnen helpen bij hypermobiliteit?

Medicijnen voor hypermobiliteit specifiek bestaan niet. Wel zijn er medicijnen die de pijn kunnen verminderen. Mocht je ontstoken of gezwollen gewrichten hebben, dan kan de huisarts nog wel eens een ontstekingsremmende pijnstiller voorschrijven.

Een fysiotherapeut kan je helpen om de spieren om de gewrichten heen sterker te maken waardoor er minder snel een blessure ontstaat.

Als je ernstige klachten hebt, zijn orthesen soms geschikt. Dit zijn ondersteunende hulpmiddelen zoals een polsspalk, een SI-band of een halskraag.

Bij voet of knieklachten helpen speciale zooltjes in je schoenen vaak. Een podotherapeut helpt je hierbij.


Een gedachte over “Blog || 30 || Hypermobiliteit

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s